La controversia médica sobre las bebidas frías en el siglo XVI

  1. Sandra Inés Ramos Maldonado
Journal:
Dynamis: Acta hispanica ad medicinae scientiarumque historiam illustrandam

ISSN: 0211-9536

Year of publication: 2021

Volume: 41

Issue: 1

Pages: 163-185

Type: Article

DOI: 10.30827/DYNAMIS.V41I1.22461 DIALNET GOOGLE SCHOLAR

Abstract

This study establishes the framework within which six treaties on the medical controversy of «cold/chilled drinks» were disseminated in the decade from 1569 to 1579. The debate centered on its possible harmful or therapeutic effects and involved renowned physicians of the Renaissance. At the center of this controversy around the healthier use of cold drinking with snow stands out the only Spanish opuscule edited in Latin, with the vernacular language being used in the other five. It was written by prelate Bernardino Gómez Miedes and published in Valencia in 1579 as an «Appendix» in the second edition of his monumental Commentarii de sale, dedicated to King Felipe II and his son Prince Diego. This Latin monograph is approached in order to address rhetorical-pragmatic matters related to this medical controversy.

Bibliographic References

  • Martínez Reguera, L. Bibliografía hidrológico-médica española. Madrid: Imprenta de M. Tello, 3 vols.; 1892-1897.
  • Beltrán Cortés, F. Apuntes para una historia del frío en España. Madrid: C.S.I.C.; 1983. Planhol, X. de. L’eau de neige. Le tiède et le frais. Histoire et géographie des boissons fraîches. Paris: Fayard; 1995.
  • Hernández González, J. P. La Literatura médica sobre el beber frío en la Europa del siglo XVI. Una polémica renacentista. Vigo: Editorial Academia del Hispanismo; 2009.
  • Blüher, K. A. Séneca en España. Investigaciones sobre la recepción de Séneca en España desde el siglo XIII hasta el siglo XVII, versión española de Juan Conde. Madrid: Gredos; 1969, p. 247 y 297-298 et passim)
  • Galeno, Cl. De bono et malo succo liber unus a Sebastiano Scrofa in Latinum conuersus. Parisiis: apud Christianum Wechelum; 1546, p. 146-147: inclinata processu temporis ætate, [nix] morbos facit...
  • Cavallo, Sandra; Storey, Tessa. Healthy living in late Renaissance Italy. Oxford: Oxford University Press; 2013, p. 210-228
  • Martín Ferreira, Ana I.; Rosa Cubo, Cristina de la. La polémica médica en torno al consumo de agua fría en la España Moderna. Dynamis. 2018; 38 (2): 407-426.
  • Mexía, Pedro. Segundo coloquio del Combite. In: Coloquios o Diálogos. Sevilla: Dominico de Robertis; 1547: f. lxvir-xciiiiv
  • Laguna, Andrés. Pedacio Dioscorides Anazarbeo, Acerca de la materia medicinal y de los venenos mortiferos traduzido de lengua griega en la vulgar castellana... Anuers: en casa de Juan Latio; 1555, p. 596
  • Hernández González, J. P. El beber frío en el Dioscórides (1555) de Andrés Laguna y en el Liber de Arte Medendi (1564) de Cristóbal de Vega. In: García Hourcade, J. L.; Moreno Yuste, J. M. coords. Andrés Laguna. Humanismo, ciencia y política en la Europa renacentista. Valladolid: Junta de Castilla y León; 2001, p. 495-501.
  • Vega, Cristóbal de. Liber de Arte Medendi. Lugduni: apud Gulielmum Rovillium; 1564, p. 227 [Lib. II, Sect. III, cap.1].
  • Sanz Hermida, Jacobo, ed. Discursos o consyderaciones sobre la materia de enfriar la bebida en que se tracta de las differentias de enfriar y del uso y propiedad de cada una, año del señor 1569, por Luis de Toro. Salamanca: Ediciones Universidad de Salamanca; 1991, p. 266.
  • Refranes, o Proverbios en Romance, qve nvevamente colligiò y glossò el Comendador Hernan Nuñez, Professor eminentissimo de Rhetorica, y Griego. Vol. 1. Salamanca: en casa de Juan de Canoua;1555, p. 4.
  • Gallego Barnés, Andrés. Refranes de mesa, salud y buena crianza. Criticón. 2009; 105: 150
  • «Refrán XXXVII: Comida fría, bebida caliente, nunca hizieron buen vientre». In: Medicina española contenida en proverbios vulgares de nuestra lengua... [Madrid]: Martín Fernández Zambrano; 1616, p. 340-367.
  • Ramos Maldonado, S. I. La sal y su uso como agente refrigerante en la Literatura Renacentista. In: A. Plata Montero (ed.). Proceedings of the Third International Congress of Anthropology of Salt (Gesaltza Añana/Salinas de Añana, Spain.12-15th of Sept. 2018). Vitoria-Gasteiz: Imprenta de la Diputación foral de Álava [in press].
  • Villafranca, Blas de. Methodus refrigerandi ex vocato sale nitro vinum aquamque ac potus quoduis aliud genus, cui accedunt uaria naturalium rerum Problemata... Romae: apud Valerium et Aloisium Doricos; 1550, p. 29v.
  • Beckmann, J. A history of inventions and discoveries. 4 vols. London: Printed for J. Walker and Co.; [2.ª ed.] 1814, III p. 340-341
  • Lipsius, J. Electorum liber I. Antuerpiae: Ex officina Christophori Plantini; 1580, p. 35
  • Ramos Maldonado, S. I., ed. Bernardino Gómez Miedes. Comentarios sobre la sal. Introducción, edición crítica, traducción anotada e índices. Alcañiz-Madrid: I.E.H-C.S.I.C.-Ed. Laberinto. 3 vols; 2003,
  • Ramos Maldonado, Sandra. Bernardino Gómez Miedes. Real Academia de la Historia, Diccionario Biográfico electrónico. Disponible en red: http://dbe.rah.es/ [actualizada 2018; citada 6 febr 2020]).
  • Juan de Carvajal. Utilidades de la nieve, deducidas de buena Medicina. Sevilla: Simón Faxardo, 1611.
  • Ramos Maldonado, S. I. Humanismo, censura y mineralogía: la formación del cristal de roca y la sal según Palmireno y Gómez Miedes. Studia Philologica Valentina. 2000; 4: 209-235.
  • Ramos Maldonado, S. I. Humanismo, tradición pliniana y manipulación textual: a propósito del mito de la Bugonia en Cardano y Gómez Miedes. Calamus Renascens. 2008; 9: 205-244;
  • Cruz Orozco. J. El patrimonio del comercio valenciano del frío. Saitabi. 2004; 54: 201-221 (espec. p. 203).
  • López Cordero, J. A.; González Cano, J. Nieve y neveros en la provincia de Jaén [libro en Internet], Jaén, Instituto de Estudios Giennenses; 2004, cap. VII [consultada 8 Sept 2019]. https://www.pegalajar.org/nieve/
  • Monardes, Nicolás. Libro que trata de la nieue y de sus propiedades y del modo que se ha de tener, en el beuer enfriado co[n] ella y de los otros modos que ay de enfriar... Sevilla: Alonso de Escrivano; 1571, f. 37r-v.
  • Micón, Francisco. Aliuio de los sedientos… Barcelona: en casa de Diego Galuán; 1576, cap. XI, F. 92v
  • Ramos Maldonado, S. I. El clero y el cultivo de la ciencia en el siglo XVI: la actividad científica del humanista alcañizano Bernardino Gómez Miedes. In: Aldama, Ana M.ª et al. eds. La filología latina hoy. Actualización y perspectivas. Madrid: Sociedad de Estudios Latinos; 1999, p. 1245-1253.
  • Ramos Maldonado, S. I. Latin and Vernacular in the works of Bernardino Gómez Miedes. In: Taylor, B.; Coroleu, A., eds. Latin and Vernacular in Renaissance Spain. Manchester: 1999; p. 105-111,
  • Mancho Duque, M.ª J. Las traducciones de textos científicos-técnicos en español en el Renacimiento: algunos rasgos caracterizadores. In: Pinilla, J.; Lépinette, B., eds. Traducción y difusión de la ciencia y la técnica en España (siglos XVI-XIX).Valencia: Universitat de València; 2015, p. 89-118.
  • Ramos Maldonado, S. I. De «condimento vital» a «veneno»: sobre el consumo de sal idóneo en la dieta desde la Antigüedad clásica a nuestros días. In: Soares, C.-Pinheiro, J., eds. Patrimónios alimentares de aquém e além-mar. Coimbra: Annablume; 2016, p. 411-431.
  • Ramos Maldonado, S. I. Fuentes científicas en la obra del humanista Bernardino Gómez Miedes, Minerva. 1998; 12: 181-201.
  • Bernardo Pérez de Vargas De re metalica (Madrid: Imprenta de Pierres Cosin, 1569 [Colof. 1568])