Dimensiones para identificar los modelos de los estudiantes sobre las bebidas gasesosas

  1. Joaquín Cañero Arias 1
  2. José María Oliva Martínez 2
  3. Ángel Blanco López 1
  1. 1 Universidad de Málaga
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    Universidad de Málaga

    Málaga, España

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  2. 2 Universidad de Cádiz
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    Universidad de Cádiz

    Cádiz, España

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Revista:
Boletín ENCIC: Revista del Grupo de Investigación HUM-974

ISSN: 2530-9579

Ano de publicación: 2018

Título do exemplar: La educación científica ante los problemas relevantes para la ciudadanía. Prácticas científicas y activismo apoyados con TIC

Volume: 2

Número: 1

Páxinas: 58-63

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Boletín ENCIC: Revista del Grupo de Investigación HUM-974

Resumo

A proposal to identify the models built by students of two groups of 3rd course of Compulsory Secondary Education in Malaga (60 students in total) after the implementation of the teaching unit "Deconstructing carbonated drinks" is shown in this paper. The teaching unit incorporates practices of modeling, through which students have the opportunity to build, review and improve models on the process of dissolving solid and gas in a liquid, in the context of hands on learning of preparing a soft drink in the classroom. The learning sequence is showed besides the carried out rubric for the categorization of the models of the students developed in the post-test. This task was taken in the last session.

Referencias bibliográficas

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  • Cañero, J.; Blanco, A. y Oliva, J.M. (2015). Las bebidas gaseosas como contexto para el aprendizaje de las disoluciones mediante modelización. En Membiela, P. Casado, N. y Cebreiros, M.I. (Eds.), La enseñanza de las ciencias: desafíos y perspectivas. (pp. 277-281). Ourense: Educación Editora.
  • Oliva, J.M. y Aragón , M.M. (2009) Contribución del aprendizaje con analogías al pensamiento modelizador de los alumnos en ciencias: marco teórico. Enseñanza de las Ciencias, 27(2), 195-208.
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