Consumo de moluscos marinos en las cetariae romanas del barrio salazonero de Carteia (San Roque, Cádiz)
- Expósito, José Ángel
- García-Pantoja, María Eugenia 1
-
1
Junta de Andalucía
info
Editorial: Societat d'Història Natural de Balears
ISBN: 978-84-09-27590-8
Any de publicació: 2021
Pàgines: 239-272
Tipus: Capítol de llibre
Resum
Les excavacions dutes a terme l’any 2007 al voltant de l’Enclavament Arqueològic de Carteia (San Roque, Cadis), ens van permetre documentar un important sector del barri de salaons de la ciutat romana de Carteia, que recentment s’ha integrat en un estudi unitari amb l’objectiu d’avaluar el potencial del barri pesquer i de conserves d’aquesta civitas. L’anàlisi dels contexts malacològics recuperats en aquesta intervenció i la revisió dels coneguts anteriorment, ens ha permès donar a conèixer noves dades sobre la la recol·lecció i el consum de mol·luscs en aquest barri industrial, així com apropar-nos amb més detall a la dieta dels qui intervenien en aquest procés productiu, però també valorar altres usos, com la seva addicció a les produccions de salses de peix o la realització d’altres elaboracions, com pot ser la producció de porpra. En aquest sentit, la localització de nous concheros de murícids en el barri de salaons, situat immediatament al sud de la ciutat, se suma als ja coneguts del seu entorn i reforça la visió de Carteia com una ciutat productora de salaons i de salses de peix, però amb un barri de salaons amb major diversitat de la que es pensava fins al moment present, en què murícids, ostres i altres patèl·lids ens mostren un aprofitament que supera, amb escreix, el merament anecdòtic