Ruralidad, calidad y alimentaciónuna trayectoria académica vital entre la tradición y la innovación. Conversando con Encarnación Aguilar

  1. Aguilar Criado, Encarnación entrevistado 1
  2. Amaya, Santiago entrev. 2
  3. del Arco, Víctor entrev. 3
  1. 1 Universidad de Sevilla
    info

    Universidad de Sevilla

    Sevilla, España

    ROR https://ror.org/03yxnpp24

  2. 2 Universidad de Cádiz
    info

    Universidad de Cádiz

    Cádiz, España

    ROR https://ror.org/04mxxkb11

  3. 3 Universidad Autónoma de Madrid / INCIPIT-CSIC
Journal:
Encrucijadas: Revista Crítica de Ciencias Sociales

ISSN: 2174-6753

Year of publication: 2023

Issue Title: Tramas agroalimentarias: transformaciones y vínculos entre sociedad, alimentación y territorio

Volume: 23

Issue: 1

Type: Article

More publications in: Encrucijadas: Revista Crítica de Ciencias Sociales

Abstract

In this interview, Professor Emeritus of the University of Seville Encarnación Aguilar Criado answers a series of questions about rurality, food quality and tradition by looking back over her excellent academic, intellectual and life trajectory. Her reflections begin with a description of her early work on gender and domestic production by embroiderers of manila shawls in Seville, and continue with her research on food quality, tradition and innovation from the point of view of producers in rural environments. In this interview, the author also mentions the different researchers and intellectuals who have accompanied her throughout these years, allowing us to understand and contextualise the work developed during a whole academic life dedicated to teaching and research from the point of view of Social Anthropology.

Bibliographic References

  • García de Azcárate, Tomás (2023). François Purseigle et Bertrand Hervieu, Une agriculture sans agriculteurs. Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros, 260, 422-427. https://doi.org/10.24197/reeap.260.2023.422-427
  • Gómez Benito, Cristóbal y Emilio Luque Pulgar (2007). Semillas de Modernidad. El servicio de Extensión Agraria (SEA) y la transformación del campo español (1955-1980) [Documental]. La UNED en TVE-2, (enlace).
  • Hervieu, Bertrand [1993] (1996). Los Campos del Futuro. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Secretaría General Técnica, Serie Estudios nº 118, (enlace).
  • Lash, Scott y John Urry (ed.) (1993). Economías de signos y espacios. Sobre el capitalismo de la posorganización. Amorrortu.
  • Moyano, Eduardo (coord.) (2022). La España rural. retos y oportunidades de futuro. Cajamar Caja Rural.