Instituto de Investigación Vitivinícola y Agroalimentaria (IVAGRO)
Instituto de investigación
Belén
Puertas García
Publicaciones en las que colabora con Belén Puertas García (25)
2024
-
Nature-based strategies to regenerate the functioning and biodiversity of vineyards
Journal of Sustainable Agriculture and Environment, Vol. 3, Núm. 1
2023
-
Elaboración de vino blanco sin anhídrido sulfuroso, un desafío para la industria enológica
XLIV Jornadas de viticultura y enología de la Tierra de Barros ; IV Congreso Agroalimentario de Extramadura: Almendralejo, 3 al 6 de mayo de2022
-
Estudio comparativo de aminoácidos y aminas biógenas presentes en el mosto de ocho variedades de uva blanca y tinta cultivadas en clima cálido durante tres años
XLIV Jornadas de viticultura y enología de la Tierra de Barros ; IV Congreso Agroalimentario de Extramadura: Almendralejo, 3 al 6 de mayo de2022
-
Grapevine shoots extract as an alternative to SO2 in rosé wines. A double approach: Classical measurements and 1H NMR metabolomics
Food Control, Vol. 152
-
Stilbenes as a sustainable alternative to sulfur dioxide in wines
BIO Web of Conferences
-
Sulfur dioxide-free Verdejo wines through the use of a pure stilbene extract: exploring possible synergistic effect with glutathione
Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol. 103, Núm. 3, pp. 1152-1160
2022
-
"Suelos Vivos": Regenerando la vida de los suelos de viñedos gaditanos
IV Jornadas del Grupo de Viticultura: Acta de Horticultura : Comunicaciones Técnicas Sociedad Española de Ciencias Hortícolas : 26-28 de octubre 2022, Pamplona/Iruña
-
Desarrollo de inoculantes microbianos mediante fermentación en fase sólida para acelerar la transición ecológica de los viñedos
IV Jornadas del Grupo de Viticultura: Acta de Horticultura : Comunicaciones Técnicas Sociedad Española de Ciencias Hortícolas : 26-28 de octubre 2022, Pamplona/Iruña
2021
-
Development and characterization of a pure stilbene extract from grapevine shoots for use as a preservative in wine
Food Control, Vol. 121
-
Identificación de las levaduras responsables de la fermentación alcohólica de los mostos de variedades autóctonas andaluzas
XLIII Jornadas de Viticultura y Enología de la Tierra de Barros ; III Congreso Agroalimentario de Extremadura: Almendralejo, 3 al 7 de mayo de 2021
-
Impact of Sequential Inoculation with the Non- Saccharomyces T. delbrueckii and M. pulcherrima Combined with Saccharomyces cerevisiae Strains on Chemicals and Sensory Profile of Rosé Wines
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 69, Núm. 5, pp. 1598-1609
2020
-
Analytical characterization and sensory analysis of distillates of different varieties of grapes aged by an accelerated method
Foods, Vol. 9, Núm. 3
-
Comparative analysis of stilbene concentration in grapevine shoots of thirteen Vitis during a three-year study
Industrial Crops and Products, Vol. 156
2018
-
Sulfur free red wines through the use of grapevine shoots: Impact on the wine quality
Food Chemistry, Vol. 243, pp. 453-460
-
The influence of yeast on chemical composition and sensory properties of dry white wines
Food Chemistry, Vol. 253, pp. 227-235
2017
-
Use of Torulaspora delbrueckii and Saccharomyces cerevisiae in semi-industrial sequential inoculation to improve quality of Palomino and Chardonnay wines in warm climates
Journal of Applied Microbiology, Vol. 122, Núm. 3, pp. 733-746
2011
-
Adaptation and selection of cultivars of grapevine for quality wines in warm climate
Acta Horticulturae
-
Direct liquid chromatography method for the simultaneous quantification of hydroxytyrosol and tyrosol in red wines
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 59, Núm. 21, pp. 11683-11689
2010
-
Induction of stilbenes in grapes by UV-C: Comparison of different subspecies of Vitis
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Vol. 11, Núm. 1, pp. 231-238
2009
-
Incidencia de tres sistemas de poda (Cordón doble, Vara y pulgar y Doble Guyot) conducidas en espaldera tipo lira sobre el desarrollo vegetativo y productivo de la variedad palomino fino
XXX Jornadas de Viticultura y Enología de la Tierra de Barros: Cultural Santa Ana, Centro Universitario, Almendralejo, del 5 al 9 de mayo de 2008